Saturday, January 22, 2011

Pengalaman Minum Radioaktif Iodin

Bismillahirrahmanirrahim...

Bila ada orang tanya macam mana rasa minum iodin.. ermmm masin ke? manis ke? atau ape rasanye.. banyak ke kena minum, dan mcm2 lagi soalan yg diutarakan.. apa yg org lain ingin tahu.. begitulah juga situasi aku sbelum minum iodin.. asyik duk bertanya doktor ape rasa?… lepas minum jadi ape? Jadi superman ke? Dan mcm2 lagi soalan yg ku tanya.. walau kadangkala soalan tu mcm tak masuk dek akal… doktor tetap juga layann.. ehehe.. so hari ni, tergerak hati nak berkongsi pengalaman macam mana aku minum radioaktif iodin tu…

12/1/2011 (Rabu) 9.00 pagi

Pagi ni aku kena lapor diri di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan.. dikehendaki masuk wad 7 Utara... semalam mcm2 persiapan aku lakukan.. mcm nak panjat gunung gayanye.. ehehe... paking bag trekking yang dah 3 tahun tidak digunakan... siap kena basuh dulu beg tu.. bila tengok beg tu.. lama benar dia dah berhikmat.. dah masuk tahun ke 10... lama betul.. sayang sangat kat beg tu... satu2nya barang kenangan dari zaman belajar kat UTM KL... ops melalut bab beg la pulak.. sambung citer.. apa yg berlaku kan HUSM... ermmm.. mula2 masuk wad 7 Utara tu.. Nurse dan doktor hairan kenape aku perlu dimasukkan ke wad.. tapi nurse tetap bagikan aku katil.. Katil no 3.. tepi tingkat bole la tengok pemandangan kat luar.... duduk kejap ada doctor mai tanya kenape aku kena masuk dalam wad.. aku tunjuk la surat yg doktor pakar bagi tempoh hari.. pada surat tu ada bagitahu.. aku kena masuk dalam wad untuk dimasukkan ubat ‘methylpred’ utk 3 hari berturut-turut.. bagi mengelakkan mata aku bersinar atau bercahaya bila dah minum radioatif iodine nanti... doktor ada bagitahu.. ubat yang akan dimasukkan ke badan aku nanti hanya 1 kali sahaja dalam sehari.. aku pun mintak la ngan doktor, bole tak aku ulang alik datang ke hospital selama 3 hari.. maknanye aku tidak dimasukkan ke dalam wad... lama juga nak tunggu jawapan dari doktor.. siap my huby balik dulu ke umah.. aku apa lagi layan baca majalah nur dan mingguan wanitalah... lebih kurang pukul 4 baru la ubat tersebut dimasukkan ke badan aku... mula2 tu tak rasa ape2 lagi.. duduk dalam 10 minit.. mata aku mula mengantuk.. berat sangat mata ni.. dah tak bole buka.. badan rasa macam mengigil.. mungkin kesan dari ubat tu kot.. aku terlena.. tapi asyik terkejut.. selepas dimasukkan ubat.. doktor datang bagi surat dan bagi kebenaran untuk aku pulang bila selesai masukkan ubat.. Alhamdulillah lega rasanye.. tak perlu la aku bermalam di HUSM... suka sangat masa tu.. dalam pukul 7 lebih, my huby pergi buat bayaran discaj keluar hospital.. lepas tu kami bsiap untuk pulang..

13/1/11 (Khamis) 2.00 petang

Hari ni terpaksa la akku pergi sorang2 ke HUSM untuk masukkan ubat kali ke-2.. sbb my huby tak boleh berjalan. kena gaut kat lutut... hari ni dah tak rasa mengantuk.. Cuma rasa pahit kat dalam mulut.. selesai masukkan ubat aku terus pulang.. masa nak balik aku terserempat dengan nurse yang bertugas dibahagian Nuklear tempat aku register untuk buat Radioatif iodine.. sempat la aku tanya makanan ape yang bole dimakan.. Kak Na (Nurse) bagitahu aku hanya bole makan ayam tanpa garam.. sayur dan buah shj.. bole minum air teh..




14/1/11 (Jumaat)

My huby masih juga tak dapat berjalan.. kesian my huby.. hari ni pun sama, aku pergi sendirian ke HUSM... hari ni last aku dimasukkan ubat.. terpaksa la aku tahan sakit lagi sekali bila dicucukkan jarum ditangan.. bila ubat dah masuk ke badan sy.. tekok dah mula rasa pahit... tahan je... huhuhu.. takpe la hari terakhir.. lepas siap aku terus pulang.. Alhamduillah my huby dah bole bangun... lupa nak bagitahu.. smalam aku sempat bekam darah kat lutut my huby.. banyak juga darah kotor kuar.. my huby dah bole turun tangga yg tinggi.. syukur sgt2... nanti aku kongsi pula resepi masakan yg tidak dimasukkan garam... mula2 makan mmg tak sedap.. makan nasi + ayam tawar.. kerana lapar aku telan juga.. tapi dr hari ke hari aku ubah suai masakan.. nak biar ada gak rasa walaupun bukan rasa masin...

Resepi sepanjang 4 minggu tempoh berpatang...
1) Ayam + kunyit + gula (sedikit shj) + cuka ... goreng..
2) Buat sambal .. mangga masam + lada + ayam goreng tumbuk sampai hampir
lumat, lepas tu masukkan sedikit cuka.. ermmmm sedap...
3) Ayam + kunyit + halia .. bakar ...
4) Goreng ayam bersama lada hitam...


Bercerita pengalaman minum Iodin pulak 19/1/2011 aku ke HUSM ditemani oleh my huby.. tipulah kalau aku kata tidak berdebar @ takut pagi tu.. sbb kita tak tahu ape cecair iodine yg bakal diminum nanti… smalam dlm kul 12 tgh mlm aku kena berpuasa shingga selesai minum iodine bagi memudahkan serapan iodine berlaku… Bila siap pendaftaran.. aku terus ke bahagian Nuklear… di situlah nanti aku akan minum iodine.. serah kad HUSM pd K.na (nurse yg bertugas) terus bagi surat utk buat pembayaran kat unit Tafsiran.. bayaran RM 350.00.. lepas buat bayaran aku diarahkan tunggu utk berjumpa doctor terlebih dahulu.. Masa jumpe doctor.. doctor bagi penerangan teperinci pasal minum radioaktif iodine nih… Kata doctor.. Iodin ni adalah salah satu rawatan utk musnahkan sel2 tairot slain daripada melakukan pembedahan.. doctor bagitahu tip2 selepas minum iodine.. aku dikendaki jarakkan diri daripada smua orang dalam 1 meter.. terutama skali ibu mengandung n anak kecil sy perlu elak dr berjumpe mereka… sbb kesan radiaktif nih kuat bole menyebabkan kanak2 kecil berumur bawah 3 tahun terencat pembesaran.. dan bole bagi kesan sampingan pada ibu mengandung.. aku perlu elak berada dikhalak ramai skurang2nye sminggu.. dalam masa lima hari aku dikendaki berpatang hanya bole makan ayam tawar + sayur dan buah shj.. slama 3 minggu aku perlu elakkan dari makan makanan laut.. Pakaian aku perlu diasingkan.. tidak boleh basuh bersama pakaian orang lain.. sbb kesan radioaktif tu sgt kuat.. takut terkena pd individu lain.. Pinggan, cawan dan sudu juga perlu diasingkan… begitu juga dengan tempat tidur.. My huby tak boleh tidur sbilik.. takut terkena kesan radiaktif tsebut.. lepas minum iodine aku kena minum byk air masak dan kena makan asam supaya dapat menghasilkan air liur yg banyak, bagi mengelakkan sakit diraham mulut…Dalam jangka 1 tahun tak bole pregnant..

Mengikut kata doctor, biasa ada pesakit slepas minum iodine akan terasa panas dileher @ rasa bengkak dileher .. semua tu kesan dari minum iodine, dimana ketika itu.. iodine sedang berkerja menghapuskan tairot tersebut…

Selepas mendengar taklimat dari doctor… Staff HUSM pula memberi keterangan yang lebih terperinci mengenai rawatan radioaktif iodine nih.. selepas itu, nama aku dipanggil utk minum iodine…ermmmmm…. Masuk dlm bilik khas… aku diberi satu bekas mcm silinder kecil.. ada strol utk minum iodine tersebut.. bekas tu berada dlm satu bekas yg bersimen… aku pun dengan bacaan Bismillah … terus minum.. ingatkan banyak.. sikit jer… lepas tu staff HUSM masukkan air masak 2 kali ke dlm silinder tersebut utk aku minum… lepas tu terus pulang… Apa rasanya? Pedas ke manis ke? @ masin… ermmm mana ada rasa.. macam air sejuk jer.. lepas tu naik kereta aku kena duduk blakang.. pakai driver katakan.. ehehe.. jgn marah my huby…. Alhamdulillah sepanjang sehari selepas minum iodine.. aku tak rasa ape2… siap bole berFB lagi.. ehehe.. itulah pengalaman aku minum iodine..

Nasihat aku utk teman2 yg ingin membuat rawatan ini.. teruskan .. jgn takut .. dan jangan risau.. sekurang2nya.. kita berusaha..berikhtiar dan mencuba… berjaya atau tidak kita serahkan pada Yang Maha Esa… banyak2 berdoa agar penyakit yang kita lalui sembuh.. Insya-Allah.. jangan putus asa… terus berdoa dan bertawakal… (‘’,)


66 comments:

  1. apa da jadi pas minum air tu?.seminggu selepas minm?bengkak still ada ke?..ubat kene stop seminggu sebelum minum air iodin kan?..ubat propranolol kene teruskan ke?

    ReplyDelete
  2. Selepas minum tu bengkak masih ada tapi dah tak ketara... sy terus makan ubat Camazol 2 biji shari (1 biji 5mg).. lepas tu kena follow up jumpe Doktor Pakar Perubatan sbb nak tahu result darah.. kut2 takut tairot masih ada lagi... Insya-Allah esok sy kena jumpe pakar utk tahu result darah.. nanti sy bagitahu ape resultnye nanti ye.. ('',)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. result ok.. tapi masih kena makan camazol 1 biji shari (5 mg).. bulan depan kena jumpe doktor pakar lagi skali utk pastikan untuk terus bhenti makan ubat atau kena ambik makanan tambahan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori nk tnya berat badan naik tak..sbb ada org kata sesiapa yg hiper akan jd hypo dan berat badan akan naik mendadak...betul ker..

      Delete
  4. apakah kesan jika tersentuh dgn pesakit yg meminum iodine? (pesakit baru minum iodine dlm masa 1 hr)...sy curius nk tau sbb pg td temam aunty minum iodine dan sy tersentuh tangannye :)

    ReplyDelete
  5. Laila : mengikut kata pegawai perubatan yg bagi penerangan.. kalu tersentuh sekejap, xder ape2 jgn pegang tangan dia lama2... sbb tu, doktor suruh duduk kat umah sbb tak mahu org yg minum iodin bersentuhan ngan org yang dia jumpai...

    ReplyDelete
  6. salam..skrg kesihatan mcm mn?penyakit tiroid dh x ke?klu mnom radioaktif iodin tu xpayah buat operation ke?

    ReplyDelete
  7. berapa lama tidak boleh sekatil dengan anak-anak?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...

    Aliah Aisyah : kesihatan Alhamdulillah lebih baik dr tahun lepas.. bengkak dileher dah takder.. tapi, kandungan hormon tairot masih ada lagi 0.05, doktor tak nak hormon tairot lebih dr 0.03.. jadi doktor suggest suruh minum iodin skali lagi.. entah sy tak tahu nak minum skali lagi atau tidak.. kalu ikutkan hati dah tak mahu minum nanti kena berpatang lagi skali... huhu tak sanggup makan makanan tawar..

    ReplyDelete
  9. shimhc : sy kebetulan belum ada zuriat.. sy cuma jarakkan dari anak2 saudara n ahli keluarga yg lain slama 3 minggu.. kiranya slama 3 minggu xboleh sentuh mereka..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...entry yang menarik dan berguna buat sesiapa yg mengalaminya...boleh sy bertanya samada doktor puan memang mengesyorkan RAI ini atau pembedahan dan juga bengkak dileher puan adakah besar atau kecil..bgmn dgn bengkak sekarang adakah sudah hilang sepenuhnya..maaf bnyk bertanya kerana kita ni sekapal nampaknya dan sy masih tak pasti rawatan mana yg perlu dibuat...sy rasa hanya orang yg menghadapi penyakit ini yang tahu bagaimana perasaan dihati...mohon dikongsi kerana sy agak jauh di luar nefara yg tiada kemudahan yang baik untuk perubatan...

    ReplyDelete
  11. Waalaikumusalam.. maaf lambat reply msg.. doktor yg syorkan sy minum iodin.. memandangkan bengkak dileher sy xlah besar sgt.. tapi kandungan tairot tu yg tinggi.. slepas minum bengkak dah hilang cuma masih ada lagi ada hormon tairot dalam darah so doktor cadangakna utk minum iodin skali lagi..

    ReplyDelete
  12. arelongsh awak mnum skali lg x???doktor dah refer sy tok bt RAI...cuaknye hanya tuhan saja tau...nnt tolong share ek resipi tu...mkn cuka xpe ke??

    ReplyDelete
  13. bulan 10 nih baru dapat tarikh utk minum iodin skali lagi... uwaaaa.. mmg tak best tapi pikir nak sihat. huhuhu.. kalu ikutkan hati dah malas nak minum lagi skali.. pikir 2 kali kena gak minum.. sbb susah nak mgandung slagi ada tairot nih... huhu.. pasal makan cuka.. sy dah tak ingat boleh ke tak.. nanti azie refer balik kat doktor...

    ReplyDelete
  14. salam. saya adalah salah seorg yang ambil RAI..nak tanye sikit. ade tak kesan sakit2 lepas minum iodin tu.sbb, saya dapat rasakan, rambut saya jadi luruh, cepat putus..lepas tu tulang saya terasa sakit...mungkin sebab ubt steroid ker ape entah..i'm jz asking..anda ade dapat kesan sampingan tak?

    ReplyDelete
  15. wsalam... terima kasih coz sudi mlawat blog akak... :D .. selepas minum iodin akak hanya keguguran rambut jer.. tapi tak ketara sgt... mcm sakit2 tulang takde... kiranye akak takde masalah sampingan selepas minim iodin.. Alhamdulillah akak lebih aktif bbanding sbelum minum iodin...

    ReplyDelete
  16. salam, nk tanya step wat rawatan nih...kena amik surat sokongan dari pakar ker...kena wat temujanji dulu ker..ker boleh walk-in terus jumpa pakar..kena queue ker utk buat rawatan nie...

    ReplyDelete
  17. step yg pertama jumpe doktor pakar tlebih dahulu, kebiasaannye sbelum dpt temujanji ngan doktor pakar kita kena rujuk doktor bahagian persakit luar tlebih dahulu.. doktor bhgian tsebut akan dptkan tarikh temujanji ngan doktor pakar.. next step... doktor pakar akan bagitahu rawatan yg sesuai ngan kita.. cth operation or minum iodin.. doktor akan suggest yg mn tbaik utk kita. utk dapatkan rawatan minum iodin nih doktor pakar akan serahkan kita kpd bahagian minum iodin pula.. dan bahagian iodin akan bagi tarikh bila kita akan minum iodin tsebut... tapi..ape yg akak bagitahu nih, merujuk pada hospital yg akak pergi... utk mdapat kepastian aturan yg tepat, adik kena rujuk doktor pakar hospital yg adik pergi.. mungkin aturannye tak sama.. setiap prosedur mengikut ketetapan hospital yg kita rujuk...

    ReplyDelete
  18. terimakasih atas info, saya mmg mendptkan rawatan specialist di kuantan dan beliau dah cdgkan amik rawatan RAI ini.Mungkin arelongsh boleh dptkan saya ctc no. bah RAI USM ini.

    ReplyDelete
  19. 30/7/12..
    saat yg mendebarkan bt aku yg mejalani terapi radioaktif iodine.mcm2 aku pk masa tgu giliran nk jpa doc.rasa nk cancel terapi pn ada,tp atas dorongan & semangat dr wife,aku gagahi juga.nama aku di pangil.doc bg penerangan ttg terapi tersebut.alah..mcm mimum air masak kata doc.ternyata mmg benar,x de rasa apa2.sejuk ada la..

    ReplyDelete
  20. Salam...Saya baru je 2 minggu lepas ambik rawatan iodine...
    sekarang nich effecnye ialah rasa bengkak kat leher ..yg sebelumnye tak da...Isya Allah smua tuh akan hilang....krn mmg tuh effec je...mase ambik tuh dokter cuma melarang sy makan seafood..dari ikan..hingga lah semua benda dari laut..krn semuanya ada iodine..coz kalau kita makan tuh iodine yg kita minum tak dpt kerja ngan betul.....saya ambik rawatan nih kat Singapore general Hospital...

    ReplyDelete
  21. salam.
    saya nak komen sikit boleh?
    saya adalah pesakit hyperthyroid dari tahun 2004. on of penyakit ni, kejap datang, pastu ok, pastu dtg balik. setakat makan carbimazole je. now 2012 sy disahkan osteoporosis, umur baru 26 tahun, tp tulang mcm umur 75. sebab? thyroid ni lama-lama makan jisim tulang. now jugak 3 tulang belakang sy fracture. so kepada yang lain2, jgn simpan penyakit ni lama2. insyaallah september ni lepas raya kena operate jugak, sb nti masalah tulang tak baik2.. ita_dakcomei01@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the info. I realised I've got thyroid 2011. still under treatment and now doc.sugessed to go for RAI...

      Delete
  22. saye baru keluar hosp sbb kene serangan thyroidstorm..bln depan kenepegi HKL untuk minum radioaktif iodin..saye dah operate 4 thn lepas tp tirod masih tinggi jgk..blh jgk kongsi2 kat sini tentang rawatan radioaktif

    ReplyDelete
  23. Salam sejahtera akak..ibu saya akan mnjalani RAI pd bln NOV ni..dia berasa lega setelah membaca bolg akak dan komen yg lain2..saya nak tanya adakh akak mengambil produk makanan tambahan spt herba dll?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tnya mcm mana keadaan ibu sekarang..

      Delete
  24. salam..
    mak saya (70thn) baru je operate buang tiroid yg dh sebesar bola golf kt lehernya..pas operate doktor sahkan kanser dan dia tk bleh mkn,mnum.skrg mggunakan tiub ikut hidung.sekarang tggu HKL bagi date utk wat RAI.kami adik beradik risaukan kesihatan dia klau buat RAI nie..sebab faktor umur..;(

    ReplyDelete
  25. Salam ... terima kasih semua yg sudi meninggalkan komen.. dan sudi bkongsi pengalaman tentang rawatan penyakit tairot.. ramai rakan2 di luar sana yg ingin tahu secara lebih detail tentang rawatan iodin terapi.. dan akak amat bharap sudi2 la rakan2 meniggalkan komen bagi membantu rakan2 yg memerlukan nasihat... untuk pertanyaan adik di atas... akak tak ambik makanan tambahan lain... akak hanya makan ubat yg dibekalkan oleh doktor pakar shj... tapi tak salah kalau ingin mencuba.. :)

    ReplyDelete
  26. akak doakan mak adik slamat menjalani rawatan iodin trapi nanti... jgn risau... Insya-Allah tidak ada ape2 yg blaku nanti... sama2 kita doakan... :)

    ReplyDelete
  27. Saat sy membaca komen2 dan juga pandangan TT, saya sebenarnya di dalam keadaan resah dan sedikit stress. Serangan tiroid agaknya..sy akan pulang bulan 2 ni dan sepertinya nekad utk buat appointment dgn pakar utk surgery tp masih mencari2 penawar lain utk menyedapkan hati..berbagai ubat telah dicuba tapi kebanyakannya ubat herba..sy stop carbimazole sebab terasa macam sakit di buah pinggang..skrg mkn madu dgn habatussauda dan juga berdoa kehadrat Allah SWT agar diberikan kekuatan dan juga jalan untuk buat keputusan samada surgeri atau RAI mungkin...tetapkan lah hati hamba mu ini...

    ReplyDelete
  28. Assalam semua, setelah membaca pengalaman puan saya amat berterimakasih, sekurang kurangnya stress saya dah hilang. Esok pagi kul 9 saya juga Akan mengambil mini an radioaktif iodin ni. Lepas minum ni harap harap tiroid saya kembali normal. Sebelum ni saya memang mengambil ubat tiroid tu tapi keputusannya sekejap ok, sekejap tak ok, jadi doktor mint a saya mencuba minum RAI. Tq arelongsh. Nanti kita jumpa lagi lepas minim ubat ni ye..

    ReplyDelete
  29. salam kak, sy adalah seorang suspek penghidap tiriod ni.. kepala sy pening2, rase nk pitam, jantung rase berdebar2 ( rase mcm nk sampai ajal je ) ... yang paling tak tahan badan jadi lemah dan kepala jadi pening mcm nk pitam...tapi takde bengkak2 kt leher pn.. 4/3/2013 sy ada pegi Hospital Sultan Ismail Johor, doc ckp sy kene tiriod.. tp dia amik darah dulu.. skrg ni tgh tunggu result darah kuar 1/4/2013 ni.. dan skrg ni dada sy rase sakit sgt2 kt kawasan jantung, then sy makan ubat bawah lidah ( utk jantung ) .. kadang2 takut gak benda ni ada effect kt jantung kan... soalan sy, adakah lepas sy dapat keputusan ujian darah nnti, sy kene minum iodin or dia akan bagi ubat or dia akan terus buat operation?

    ReplyDelete
  30. Nak tanya kalau T3, T4dan TsH normal, tapi tyroid leher saya besar 4cm, kakak T3, T4 dan TSH normal kah

    ReplyDelete
  31. saya ingin berkongsi dan tiada niat utk menakutkan sesiapa pun. saya sedang memotivasikan diri saya sendiri.

    saya disahkan hipertiroid dan dibekalkan propranolol & carbimazole.. Dr bgtau, ubat ini dibekalkan 6bln.. jika hormon tdk turun, perlu buat radio iodin.. purata 10 pesakit yg meminum iodin ni :
    7 org sekali minum dah ok
    2 org 2 kali minum baru ok
    1 org 3 kali minum baru ok. (doakan saya hanya sekali minum).
    Dr juga bgtau, wlpun dah minum iodin, seumur hdp juga perlu mkn ubat.

    ketika dimasukkan ke wad, saya demam dan hairan kerana Dr tidak menyediakan ubat. esoknya saya dah tak demam, baru lah dibekalkan ubat. Dr bagitau, jika demam jgn makan ubat (wlp propranolol atau carbimazole) kerana ia boleh menyebabkan anemia/leukemia, masalah hati dll (lupa). Dr juga pesan, jika demam perlu cepat2 ke hospital.

    saya ada terbaca di blog lain, terdapat mereka yg dibekalkan kalsium setelah pembedahan kerana jari, kaki dan mulut kebas. ini kerana sewaktu pembedahan kelenjar tiroid, kelenjar PARATIROID juga turut dibuang oleh pakar bedah. walaupun ia boleh dielakkan, namun adalah sukar untuk elakkan dari memotong kelenjar PARATIROID. oleh sebab kelenjar paratiroid berfungsi mengekalkan paras kalsium dalam darah, individu yang kehilangan kelenjar ini perlu dapatkan kalsium dari luar. Jadi besar kemungkinan anda perlu makan pil tersebut seumur hidup atau mendapatkan rawatan gantian hormon. Cuba ketuk bahagian bawah tepi mata (lebih kurang 4 cm dari mata)menggunakan hujung jari, jika muka menghasilkan reflex maka anda sememangnya kekurangan kalsium walaupun setelah memakan pil (aktiviti mengetuk ini dinamakan -chvostek sign). Jadi kemungkinan keberkesanan pil boleh dipertikaikan. Ini mungkin terjadi kerana pil tersebut mungkin kurang diserap dalam badan (akibat kurang paratiroid dan vitamin D dll) jadi anda perlu berbincang dengan doktor cara lain memasukkan kalsium dalam darah anda / menggunakan pil yang lain.

    ReplyDelete
  32. Saya akan menjalani pembedahan awal mei ini. Takut tak usah cerita. Disahksan tiroid pun baru minggu lepas. DR hanya suggestkan pembedahan untuk saya. Benjolan di leher x nampak sebab tiroid sy membesar kedalam dan telah menekan salur pernafasan. Sy juga tidak di bekalkan sebarang ubatan. Sy akan pakai trachy untuk 2 minggu untuk betulkan balik salur pernafasan sy

    ReplyDelete
  33. salam, akak pun ada pengalaman mengidap penyakit tiroid ni masa umur 21thn dulu. hampir 4 bulan ulang alik hospital utk periksa. ada juga doktor bagi ubat tp bengkak tu makin besar, jadi kena operate la (thn 95). alhamdulillah lepas tu sembuh dan takde masalah cuma parut je la yg tinggal. tp tak kisahlah janji sihat. akak masa nak kena bedah dulu pun takut gila masa tu, tp fikir je 'nak sembuh'. lagi pun masa kena operate kita mana nak sedar kan...jadi tak usah la nak takut. akak duduk wad masa tu seminggu.

    ReplyDelete
  34. Salam. sesiapa yang pernah minum RAI di spore boleh tak bagitau berapa lama rawatan tersebut dijalan? maksud saya brapa hari atau brapa minggu kena ulang alik hospital?

    ReplyDelete
  35. saya baru lepas buat rawatan RAI (15mCi) di GH Pulau Pinang pada 13/5/2013. Hari ini masuk hari yang ke 3 sy berpantang. Sy mengambil keputusan utk terus pulang ke kampung halaman di Kelantan selepas rawatan RAI memandangkan sy mempunyai anak kecil berumur 4 tahun dirumah. Jadi, utk menyelamatkan keadaan sy, isteri & anak2 maka keputusan utk pulang ke kampung halaman adalah yg terbaik memandangkan hanya bonda sy sahaja yg berada di rumah. Itulah Sister @ jururawat yang terbaik sy.. Sepanjang perjalanan pulang dari Pulau Pinang - Kelantan, sy memandu sendirian. Dan hanya berbekalkan 1 botol mineral water 1.5 liter & asam-asaman buat mamam dlm kereta.

    Di rumah seperti biasa pakaian, makanan, bekas minuman, katil, sarung cadar perlu diasingkan. Penggunaan tandas adalah sendirian berhad. Tidak boleh kongsi dengan orang lain. Sy juga hanya makan ayam & telur sahaja. Air masak & air teh juga menjadi minuman harian.

    Sy mula dikesan menghidap penyakit Hyperthyroid ni pada tahun 2007 selepas berhenti merokok. Berat badan turun mendadak, hilang selera makan, tangan bergetar adalah simptom bagi penyakit ini. Hanya pada tahun ini baru sy mengambil keputusan untuk mendapatkan rawatan RAI ini. Secara umumnya, rawatan & kaedah RAI ini adalah tidak 100% sebagai penyembuh kepada penyakut yang dihidapi. Kemungkinan kesan daripada rawatan RAI ini ialah (berdasarkan kaunseling oleh Dr yang merawat) :

    1. Tidak mempunyai apa2 kesan
    2. Hormon thyroid menjadi sgt kurang (negatif) - perlu mkn ubat utk mengembalikan hormon thyroid.
    3. Penyakit thyroid hilang

    Untuk rekod, sy hanya dibekalkan ubat Carbimazole bagi penyakit ini. Dos yang paling tinggi yang pernah sy ambil adalah 60mg (12biji).

    Hanya sebagai pertanyaan. Sy mengalami sakit belakang yang amat kuat ketika ini. Adakah ini sebahagian kesan sampingan rawatan RAI?

    Kita hanya merancang, Allah SWT jua yang menentukkan.

    Sy juga berharap agar dapat sembuh sepenuhnya daripada.penyakit ini.

    Amin Ya Rabbal Alamin.

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum,
    Setlh membuat pembdhn 13/2/2013 utk membuang kanser tiriod yg akak hidapi, akak kena buat RAI. Hari ne hari ke 4 slps minum iodion. Mmg iodion tu xde rasa apa2, cm air kosong je. Tp dh 3 hari akak mengalami sakit kepala yg agak teruk, bodyache on off, leg cramp pun on off... 20/5 - minum iodin tu, 22/5, g whole body scan. Mudhan2an sel2 yg unwanted ne akan terus hilang n sihat sepenuhnya. Dh ketentuanNya, dugaan Yang Maha Esa. Kita kena tabah, berdoa dan berusaha supaya dpulihkanNya. Amin...

    ReplyDelete
  37. Assalammualaikum Wbt...Puan, boleh saya tau apa effect selepas mkn iodin...adakah effect pada peranakan?...

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum... terlebih dulu k.ba nak ucap terima kasih yg tak terhingga kepada semua teman2 yang sudi berkongsi pengalaman sepanjang menjalani rawatan iodin terapi @ melalui pembedahan... k.ba alu2kan teman2 diluar sana meluah ape yang ingin dikongsikan mengenai penyakit tairot, Insya-Allah sekurang2nya dapat meredakan keresahan yang dilalui... K.ba doakan semoga teman2 sihat 100% selepas menjalani rawatan.... sama2 kita doakan...

    tentang soalan adik mengenai "adakah effect pada peranakan?"... mengikut kata doktor pakar sakit puan ianya tidak ada effect pd peranakan.. k.ba nasihatkan agar adik rujuk dgn doktor pakar sakit puan.. Insya-Allah doktor akan jelaskan secara tperinci... :)

    ReplyDelete
  39. Joe : tentang soalan adik.. "adakah lepas sy dapat keputusan ujian darah nnti, sy kene minum iodin or dia akan bagi ubat or dia akan terus buat operation?"

    biasanya doktor akan bagi ubat terlebih dahulu...
    Mengikut pengalaman k.ba, ada pesakit yg sembuh melalui makan ubat sahaja xperlu minum iodin atau pbedahan... biasanya doktor yg suggest rawatan yg sesuai kepada pesakit mengikut kandungan horman tairot pesakit... adik jangan risau, penyakit tairot boleh diubati... cuma perlu byk bsabar... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum semua..setelah bergelut dengan perasaan sendiri selama 5 tahun samada nak buat pembedahan atau tidak..saya akhirnya telah menjalani pembedahan sebulan yang lalu dan alhamdulillah saya selamat menjalaninya setelah option RAI ditolak mentah2 oleh doktor...sekarang benjolan dah hilang dan kadang kala saya terfikir yang saya perlu buat pembedahan sejak awal lagi...hasil pembedahan sebesar penumbuk saya juga negatif kanser dan luka pembedahan juga sudah baik...saya bernasib baik sebab sebelah lagi tiroid saya berfungsi baik kerana 10 hari selepas pembedahan saya telah membuat blood test dan amazingly ketiga2 bacaan telah kembali normal senormal2 nya..alhamdulillah....10

      Delete
  40. salam..saya seorang lelaki berumur 27 tahun.. tiriod dikesan pada awal tahun 2010,berbekalkan carbimazol n propalnolol saya teruskan hidup..kekadang dgn dos yang banyak dan kekadang dgn dos yang kurang.. sekarang berat badan saya susut sampai 55kg dari 68kg dlm masa 3 bulan kebelakangan ni..( dh macam mende tah..cengkung )doc suggest suh bedah @ telan iodin..tapi disebabkan saya belum berkahwin doc saraankan jangan buat pembedahan@telan iodin kerana kuatir saya tidak dapat zuriat..saya termenung dgn jawapan doktor..adakah benar jika saya menjalani rawatan yg disyorkan kebarangkalian utk dapat zuriat payah bila dh berkahwin nanti..ada sesiapa yang mempunyai pengalaman??please share

    ReplyDelete
  41. Salam saudara...sepanjang research yg saya buat, iodin yang ditelan akan hapus sepenuhnya setelah beberapa ketika..katanya 6 bulan...so tak perlu lah risau sangat...yg penting sembuhkan dulu penyakit thyroid tu...Orang perempuan yang selalu risau apabila menghidapi penyakit ini kerana kebarangkalian dia nak conceive agak rendah dan jika concieved pun, nasihat doktor tetap diperlukan demi masa depan...bukan menolak rezeki yang Allah beri...

    ReplyDelete
  42. salam...saya baru ja terima panggilan dari hospitl pulau pinang tarikh utk minum iodin ni pd 11.11.2013..risau gelisah takut serba salah nk ka x nk bt semuanya ada...sy mohon kwn2 d sini doakan smga segalanya berjln lancar yer...

    ReplyDelete
  43. As salam....saya ni mmg ada tirod sejak tahun 2011, mmg tgh follow up dgn hospital ampuan rahimah, klang. Doktor cakap darah saya normal cuma ade bengkak di leher, perlu ke saya buat operate??sbb saya tanya doktor dia ckp terpulang pada pesakit nak operate atau tidak.....dan doktor ckp tirod saya x serius cuma ada benjolan di leher klu nak buang then doktor akan operate dan buang. Doktor xde pulak cakap pasal iodin, buntu saya. Nak operate atau tidak aduii buntu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman saya lebih kurang sama dengan Leen..saya ambil masa 5 thn sebelum buat pembedahan...saya rujuk berbagai buku dan maklumat di internet..saya guna berbagai ubat ikut selera sendiri dan akhirnya Dr bising sebab tak rujuk dekat dia...bengkak yg kecil dah jadi sebesar penumbuk dewasa...bila dah operate baru rasa lega...bukan nak menakut2 kan sesiapa tapi kekuatan diri sendiri amat perlu dan yakinlah dengan keputusan sendiri setelah berusaha berbagai cara...sy dulu fikir ianya boleh kecut tapi semakin membesar..nak sorok pun tak boleh dah so sampai satu ketika tahap keyakinan dan keikhlasan saya begitu tinggi dan saya hanya berserah kehadrat Allah jua...pada saya setiap pesakit tiroid ini mempunyai delima masing2 dan perlu diberi sokongan moral dan berkongsi pendapat...semoga berjaya

      Delete
  44. Salam semua. Saya baru saja menjalani operation thyroid dan doctor berjaya mengeluarkan lima ketulan daging sebesar penumbuk budak umur setahun di leher kanan. Masih ada 2 ketul di leher kiri dan seketul di dada yang tidak dapat dikeluarkan dengan harapan rawatan radio iodin boleh menghilangkannya. Pembedahan major yang dilakukan oleh 4 doktor pakar memakan masa 8 jam pada 14/10/2013 adalah pengalaman yang bersejarah dalam hidup saya. Sehari berada di CCU dan 3 hari berada di wad dan sekarang telah berada dirumah. Alhamdulilah sekarang saya akan menjalani rawatan radio iodin sebulan lagi untuk rawatan kanser yang masih tinggal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama juga ya sampai 8 jam tapi keputusannya memberansangkan..semoga rawatan susulan akan memulihkan saudara...

      Delete
  45. Salam semua..
    Saya baru sahaja disahkan tyroid..
    Dan 13.11.13 akan dibedah..
    Pada 7.11.13 jawapan samada saya tyroid biasa atau ada kanser...tapi cara dokt menerangkan tadi macam saya kanser tyroid..saya mmg rasa takut skrg nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah semoga dipermudahkan...perasaan takut sentiasa bermain dihati tapi bagaimana takut sekalipun, hadapi dengan tabah dan tawakkal...saya mengambil masa begitu lama untuk membuat pembedahan dan setelah selesai, semuanya kehendak Allah SWT jua...doa dari saya dan rakan2 yag lain disini...

      Delete
  46. salam semua...saya juga penghidap skit tyroidstrom...saya tgh tgu keputusan dr hkl tok kesana...saya akn berkahwin taun dpn..doa kan saya ye kwn2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doa sentiasa bersama Cik Su...hadapi dengan tenang..kadang2 kita yang terlebih risau menyebabkan keadaan semakin kacau...tawakal kerana Allah..tiada yang lain...

      Delete
  47. Assalam...suami saya disahkn menghidap hipertiroid pada jan 2011. Dia hanya mengambil cabimazole satu biji sehari. Saya ingin bertanya..bokehkan saya beri garam beriodin dalam makanannya dan apakah diet yg sesuai utk pesakit hypertiroid serta pantang larang. Terima kasih.

    ReplyDelete
  48. Salam...bagus info akak ni...sy pun bakal menjalani rwtn RAI bulan 12 nih....bulan 11 kena pospone coz makan ikan...sy risau jugak nak minum ni tp bc pengalaman akak mmbuatkan sy rasa x stress..semangat nak sembuh ni smakin meningkat..

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum... buat semua teman2... k.ba ucapkan ribuan terima kasih sgt2 coz sudi berkongsi pengalaman diruangan yg tak seberape ini... setiap pekongsian sekurang2nya dapat meredakan sedekit keresahan yg dilalui... dan kepada rakan2 yg sudi memberi semangat dan nasihat juga, k.ba ucapkan terima kasih...

    K.ba sentiasa mendoakan kesejahteraan rakan2 semua... kita merancang... Allah merancang.. tetapi perancangan Allah lebih hebat... sentiasa dekatkan diri kpd Allah... jgn putus dengan doa.. agar setiap apa yg ingin kita lakukan dipermudahkan oleh Allah... dan moga penyakit yg kita sedang lalui ini sembuh .. Insya-Allah... sama2 kita doakan....

    k.ba masih ingat,, sebelum minum iodin,.. diberi patang larang tentang makanan yg xbole dimakan... k.ba sentiasa rujuk nurse yg bertugas kat bahagian minum iodin utk tanya ape yg bole dimakan n ape yg tak bole dimakan.. sbb byk sgt patang larang... nasihat k.ba jgn segan utk rujuk doktor @ nurse untuk btanya ttg ape yg menjadi kemuskilan kita... agar kita tenang menunggu tempoh minum iodin nanti.... Insya-Allah :)

    ReplyDelete
  50. salam, adik saya dah selamat minum iodin pagi tadi, adik saya dah 4 tahun lebih dikesan ada tiroid ni, selama tu jugak dia disarankan ambik ubat tp takda perubahan. dia dikesan ada tiroid masa kejadian nak singgah ke kedai, turun je dari motorsikal, tiba2 dia jatuh sendiri tak boleh nak berjalan dah, sampai orang kat kedai memapah dia balik kerumah... kena pasang besi kat dalam sebab tulang dah rapuh huhu..kesian tgk.. dr bagi surat untuk dia dirujuk ke bahagian nuklear di hospital kuching sarawak bagi menjalani rawatan...sama mcm surat k.ba la .. kat surat tu bg taw kena tahan kat wad ..hehe ..mak dah susah hati, fikir pasal kos rawatan, kos nak pegi ke kuching sebab kami kat Bintulu sarawak, siapa nak jaga semua...saya pun tak tau nak ckp apa sebab bunyi mdalam surat tu mcm teruk kan k.ba hehe...tapi lepas dah tenang baru terpikir nak call ke jabatan nuklear tu... saya call , nurse tu cakap tak payah masuk wad pun, kena minum je..tp kami ingatkan minum ubat biasa, jadi yang ikut mengiringi anak buah, mak dgn kakak,.. mcm juga k.ba ..diaorg dibagi taklimat dulu mengenai minum iodin ni, kena jarak 1-4 meter, baju semua tak boleh kongsi, kalau membuang kat tandas kena flush banyak kali, kakak call sy lagi mengenai ni, hampir setiap jam tanya khabar huhu, yang susah ati tu pantang yg tak boleh dekat dgn orang semua... terpaksa lah sewa satu bilik untuk adik supaya dia tak dekat dgn org ramai... kesian jugak ya... tapi kalau ada sokongan dari keluarga semua tu jadi ringan... adik masa kena tiroid tu tulang jadi rapuh, dan berat naik. mlm ni diaorg kena tidur 2 bilik berasingan..kesian plak tp demi kesihatan semua..tu adalah terbaik..lega plak hati saya bila dah baca pengalaman rakan2 kat dalam ni..terima kasih ya...

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum,

    Anak saya perempuan berumur 21 tahun baru saja menjalani pembedahan membuang thyroid sebelah kiri pada 22/1/2014 di HKL. Laporan makmal mengesahkan ianya sebagai follicular thyroid cancer. Justeru, beliau akan menjalani pembedahan kedua pada hujung Februari untuk membuang ketulan2 kecil di thyroid sebelah kanan pulak.

    Beliau juga akan menjalani Radioiodine Ablation Therapy di Institut Kanser Negara sebulan selepas pembedahan kedua yg dijangkakan pada bulan April 2014 nanti.

    Beliau seorang penuntut universiti di Sabah dan tinggal di asrama. Soalan yang ingin saya bertanya adalah :

    1. Adakah kemurungan, rasa malas, atau ketidakselesaan disebabkan tiada hormon thyroid itu boleh menganggu tumpuan dan pembelajaran di universiti

    2. Apakah makanan yang boleh diambil dalam tempoh berpantang tersebut - adakah ayam tidak mengandungi iodin? adakah terdapat Non-iodized salt di Malaysia.

    Pandangan dan nasihat dari yang lebih berpengalaman amat2 dialukan.


    ReplyDelete
  52. Alhamdulillah.Terima kasih kasih atas perkongsian.Sy pun pesakit hyper thyroid.19/5 ni buat RAI kt HKL.hrp semuanya dipermudahkan.

    ReplyDelete
  53. Alahamdulillah.. hari2 saya google tgk info2 tentang thyroid ni dan akhir nya jumpa gak info2 yg berguna setelah membaca blok ini.. kali pertama sy kena serangan thyroid sgt menakut kan sebab kita x tau itu ada lah serangan dr gejala thyroid.. ok, saya sedang memandu bas sekolah dgn membawa bdk2 sekolah yg ramai waktu tghari tiba2 saya rasa pandangan kabur dan berbintang bintang pastu rasa badan lemah dan menggigil dan yg membuat kan saya ketakutan ada lah jantung saya berdegup laju hingga rasa sesak nafas tercungap cungap dan mula rasa pitam berpeluh berjurai jurai tekak rasa sgt dahaga.. pd masa itu saya merasa kan ajal saya sudah sampai namun saya sedaya upaya cuba mengawal keadaan supaya bdk2 ni x perasan apa yg sedang saya alami.. saya minta sesiapa yg ada air tolong bg pd saya dan saya dgn gelojoh nya minum air tersebut hingga tumpah2 bdk2 dlm bas perasan apa yg sedang berlaku dan mereka semua panik dan menjerit bertanya "kenapa ni bang kenapa ni bang" .. saya pd masa tu x tau nk buat apa cuma berserah dan bertawakal pd Allah s.w.t shj yg mampu.. tiba2 apa yg saya rasa td hilang tinggal rasa sakit di kawasan jantung je dan perasaan trauma dgn kejadian yg baru berlaku td.. baru je reda x sampai 10 minit dtg lg serangan kali ke2.. Allah shj yg tau betapa saya cemas ketika itu dlm kepala saya cuma fikir ini mungkin serangan jantung. Kelam kabut dibuat nya nasib baik ada nmpak klinik saya bawak dgn bdk sekolah skali, sakit hati saya ni dah lah sakit jantung klinik pulak berkunci time rehat kata nya.. aduihh!!! X tentunarah saya di buat nya.. nk x nk kena la setle kan bdk2 ni dulu dlm keadaan yg sgt2 stress, habis bdk2 ni kena marah mana yg lambat keluar.. kesian bdk2 ni..hehehe. setle je aku cr klinik tp dpt surat je suruh p hsptl dorg pun x dpt buat apa2 selain bg nasehat bawa kenderaan hati2 takut kena serangan jantung lg.. rupa nya bila jumpa doktor di hsptl di dapati ini adalah gejala thyroid dan mereka pun ambil darah untuk kepastian.. saya x sangka ada thyroid dan x pernah ambil tau pun tentang sakit ini dan memang x tau pape pun.. tp serangan yg pertama berlaku itu cukup menakut kan hanya Allah sahaja yg maha mengetahui... 18.4.2014 nibaru tau keputusan nya..

    ReplyDelete
  54. Saya dapati ada ketulan di leher sebelah kanan...da jumpa.doktor klinik biasa..dia kata kelenjar.dan bagi antibiotik selama seminggu..klu tak kecut jugak kene refer doktor pakar.saya terlalu risau sbb da 20hari selepas minum antibiotik bengkak masih ada.apa yg merisaukan saya adalah barah...kerana mak saya meninggal dunia kerana barah usus.saya nak tahu...dimana kah kedudukan bengkak yg ada dileher puan?mungkin saya bleh buat perbandingan.

    ReplyDelete
  55. Arelong, sy nk tanya sikit...saya ni bakal pesakit yg akan minum radioidin tu.tarikhnya 22hb jun ni.semggu sblm puasa la...sy nk tanya, seminggu lps minum tu, blh ke kita masak utk org lain nk mkn? Sebab nak kena fikir nk masak sahur dan berbuka puasa utk suami

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas seminggu bahan radioaktf 2 dah hilang dalam badan so x der masalah utk menyediakan makanan...cuma selepas minum dpt MC seminggu n kena elakkan dr baby,ibu ngandung n bekas makanan diasingkan...berdasarkan pengalaman sy yg pernah minum radioiodin bulan 12 tahun lepas.

      Delete
  56. Salam kpd semua...dan terima kasih kpd Arelong yg sudi memberi info yg sangat sangat berguna. Bagaimane kesihatan arelong sekarang? Adekah masih bergantung kpd ubt yg d makan setiap hari?

    ReplyDelete
  57. Salam.bila dah baca entry ni semangat skit.tapi alhamdulillah sy memang jenis selalu pikir positif .dan jenis kalau nak marah trus cpt2 cool downkan diri sendiri sbb kadang org lain xfaham apa yg kita rs.
    Smoga kita smua disembuhkan dr penyakiy ini

    ReplyDelete